sobota, 6 stycznia 2018
Bezglutenowa kutia
Składniki: (jest to wersja podstawowa, zazwyczaj robię z potrójnej porcji)
150 g kaszy jaglanej
200 g maku mielonego
ewentualnie mleko do gotowania maku
1/2 kostki masła
100 g cukru
miód
bakalie, owoce suszone
opcjonalnie w wersji dla rodziców brendy lub wiśniówka-do smaku
Wykonanie:
Kaszę gotujemy, mak 12 godzin wcześniej zalewamy wodą i odstawiamy. Następnie gotujemy w razie potrzeby dodając mleko. Mak musi być miękki. Odcedzamy. W garnku roztapiamy masło i cukier, dodajemy mak. Smażymy około 15 minut. Studzimy i mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy bakalie, miód do smaku, ewentualnie nalewkę/brendy. Przechowujemy w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z jaglanką musi smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuń