czwartek, 29 maja 2014

Bezglutenowa rolada makowa


Składniki:

Ciasto:

350 g zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonego lnu
1,5 łyżki oleju (ryżowy)
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Masa makowa:

175 g maku
200 g daktyli
100 g suszonych śliwek
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej


Masa:

Mak gotujemy i przecedzamy. Razem z bakaliami i połową opakowania skórki pomarańczowej mielimy w maszynce do mięsa. mieszamy z resztą skórki pomarańczowej.

Rolada:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy, następnie rozprowadzamy (najlepiej rękami) na papierze do pieczenia. Formujemy prostokąt, ok 30x25 cm. Wykładamy masę makową, rozprowadzamy na cieście. Zwijamy w roladę, zawijając ją w papier do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia (nie kroimy bo będzie się kruszyć).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz