czwartek, 29 maja 2014
Bezglutenowa rolada makowa
Składniki:
Ciasto:
350 g zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonego lnu
1,5 łyżki oleju (ryżowy)
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Masa makowa:
175 g maku
200 g daktyli
100 g suszonych śliwek
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Masa:
Mak gotujemy i przecedzamy. Razem z bakaliami i połową opakowania skórki pomarańczowej mielimy w maszynce do mięsa. mieszamy z resztą skórki pomarańczowej.
Rolada:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy, następnie rozprowadzamy (najlepiej rękami) na papierze do pieczenia. Formujemy prostokąt, ok 30x25 cm. Wykładamy masę makową, rozprowadzamy na cieście. Zwijamy w roladę, zawijając ją w papier do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia (nie kroimy bo będzie się kruszyć).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz