piątek, 30 maja 2014

Bezglutenowa, bezmięsna musaka



Składniki:

2 bakłażany pokrojone w plastry
4 duże ziemniaki obrane i ugotowane na półtwardo
2 cukinie pokrojone w plastry
sól
oliwa

warstwa pomidorowa:
2 puszki pomidorów krojonych 
1 cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki potarte na grubej tarce
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
słodka papryka w proszku


biały sos: 
3 łyżki masła 
3 łyżki mąki bezglutenowej
1/2 l mleka 
3 żółtka
sól
pieprz 
15 dkg sera żółtego startego na tarce

Wykonanie:
Bakłażany solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Osuszamy i smażymy na złoto na oliwie. 
Warstwa pomidorowa: cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy czosnek i delikatnie podsmażamy aby się nie zrumienił, następnie dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę, pieprz i sól oraz pomidory. Dusimy do miękkości. 

Biały sos: mąkę przesmażamy na maśle, zalewamy mlekiem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos mieszamy z żółtkami i serem, przyprawiamy do smaku. 

W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: na dnie plastry ziemniaków, na nich bakłażany, warstwę pomidorową, cukinie, 1/3 białego sosu, ziemniaki. Wszystko polewamy resztą białego sosu i zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu czekamy z krojeniem minimum 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz