Składniki:
2 bakłażany pokrojone w plastry
4 duże ziemniaki obrane i ugotowane na półtwardo
2 cukinie pokrojone w plastry
sól
oliwa
warstwa pomidorowa:
2 puszki pomidorów krojonych
1 cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki potarte na grubej tarce
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
słodka papryka w proszku
biały sos:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki bezglutenowej
1/2 l mleka
3 żółtka
sól
pieprz
15 dkg sera żółtego startego na tarce
Wykonanie:
Warstwa pomidorowa: cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy czosnek i delikatnie podsmażamy aby się nie zrumienił, następnie dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę, pieprz i sól oraz pomidory. Dusimy do miękkości.
Biały sos: mąkę przesmażamy na maśle, zalewamy mlekiem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos mieszamy z żółtkami i serem, przyprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: na dnie plastry ziemniaków, na nich bakłażany, warstwę pomidorową, cukinie, 1/3 białego sosu, ziemniaki. Wszystko polewamy resztą białego sosu i zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu czekamy z krojeniem minimum 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz