czwartek, 27 listopada 2014
Bezglutenowe pierogi ziemniaczane - pieczone
Składniki:
350 g mąki (175 g ryżowej i 175 g gryczanej)
1 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 jajka
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe mielimy lub przeciskamy przez prasę. Do masy dodajemy mąki, jaja, oliwę oraz sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypując mąką gryczaną. Wycinamy spore koła nakładamy farsz i zlepiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (termoobieg) Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pierogi układamy na blasze, (ja posmarowałam je roztrzepanym jajkiem) i pieczemy około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jeszcze nie jałam ale słyszałam o nich ;)
OdpowiedzUsuńTo przepis na sam farsz,tak? A ciasto?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na ciasto bezglutenowe na pierogi pieczone. Farsz wg uznania :)
OdpowiedzUsuń