poniedziałek, 8 grudnia 2014

Bezglutenowe pieguski


Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
200 g masła
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
0,5  łyżeczki sody
0,5 szklanki draży czekoladowych (lub pokrojonej czekolady)
0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Wszystkie składniki ugniatamy na gładkie ciasto. Dodajemy draże, orzechy i dalej zagniatamy. Z ciasta odrywamy małe kulki  (porcje wielkości orzecha włoskiego), które spłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Czekamy aż wystygną (gorące są bardzo kruche).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz