piątek, 12 grudnia 2014

Bezglutenowy chleb IV (na zakwasie)

Naprawdę pyszny, wilgotny i pachnący chleb na zakwasie. Zakwas zrobiłam zgodnie z przepisem i sfermentował bez problemów. Przepis znalazłam na stronie Vegeaddicted.



Składniki na zakwas:

pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki przegotowanej,
letniej wody

Wykonanie:

Mąkę z wodą mieszamy w wyparzonym słoiku, odstawiamy na noc. Rano dosypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę wody, znów mieszamy i odstawiamy. Powtarzamy to przed 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Przechowujemy go w lodówce (jeśli nie używamy zakwasu dosypujemy do niego 2 łyżki mąki i odrobinę wody raz w tygodniu i odstawiamy na noc, żeby przefermentował a potem dalej przechowujemy w lodówce). Po każdorazowym użyciu zakwasu uzupełniaj zużytą ilość mąką i wodą. (w prawidłowo przygotowanym zakwasie powinny być widoczne bąbelki i wyczuwalny specyficzny zapach fermentacji).


Składniki na chleb:

1,5szklanki mąki gryczanej
1,5szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki zakwasu ryżowego
2 łyżeczki soli
około 350 ml letniej przegotowanej  wody
olej rzepakowy
1/2 szklanki pestek i nasion (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam)

Wykonanie:

Mieszamy mąkę, sól i zakwas dodając do całości tyle wody, żeby powstała kleista masa. Formę do chleba (małą keksówkę) smarujemy oliwą i obsypujemy obficie ziarnami, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Rano wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 50 min (termoobieg). 10 min przed końcem możemy posmarować wierzch chleba oliwą – wtedy skórka będzie bardziej rumiana i chrupiąca.

Vegeaddicted


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz