środa, 14 stycznia 2015
Bezglutenowe flaki z boczniaków
Składniki:
500 g boczniaków
1 pietruszka
2 marchewki
1/2 selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
2 litry wody
2 łyżeczki bezglutenowej vegety
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Boczniaki czyścimy, kroimy w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pokrojone korzenie. Chwilę dusimy i dodajemy boczniaki wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusimy ok 15-20 minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz wodę z vegetą. Gotujemy pod przykryciem kolejne 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Można też zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki bezglutenowej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz