wtorek, 13 stycznia 2015

Bezglutenowe pangiallo


Składniki:

70 dkg bakali (rodzynki, figi, daktyle, owoce kandyzowane, morele suszone, orzechy)
3/4 szklanki letniej wody
7 g drożdży rozpuszczonych w 1/3 szklanki letniej wody
20 dkg maki kukurydzianej
5 dkg maki ryżowej
4 łyżki miodu

Lane ciasto
1 jajko
mąka kukurydziana (kopiasta łyżka)


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem i staramy się uformować półkulę na blasze wyłożonej silikonem (lub papierem do pieczenia). Odstawiamy na godzinę. Pieczemy w 180 stopniach (góra- dół) przez 35 min a następnie ciasto smarujemy lanym ciastem zrobionym z 1 jajka i 1 kopiastej łyżki mąki kukurydzianej i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.


2 komentarze:

  1. prezentuje się świetnie, a ja jestem ogromną fanką bakalii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to jest wlaśnie idealne ciasto/chleb(?) dla bakaliowych fanów :)

    OdpowiedzUsuń