wtorek, 13 stycznia 2015
Bezglutenowe pangiallo
Składniki:
70 dkg bakali (rodzynki, figi, daktyle, owoce kandyzowane, morele suszone, orzechy)
3/4 szklanki letniej wody
7 g drożdży rozpuszczonych w 1/3 szklanki letniej wody
20 dkg maki kukurydzianej
5 dkg maki ryżowej
4 łyżki miodu
Lane ciasto
1 jajko
mąka kukurydziana (kopiasta łyżka)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i staramy się uformować półkulę na blasze wyłożonej silikonem (lub papierem do pieczenia). Odstawiamy na godzinę. Pieczemy w 180 stopniach (góra- dół) przez 35 min a następnie ciasto smarujemy lanym ciastem zrobionym z 1 jajka i 1 kopiastej łyżki mąki kukurydzianej i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
prezentuje się świetnie, a ja jestem ogromną fanką bakalii :)
OdpowiedzUsuńA to jest wlaśnie idealne ciasto/chleb(?) dla bakaliowych fanów :)
OdpowiedzUsuń