czwartek, 30 marca 2017
Bezglutenowe, włoskie ciasto migdałowe
Składniki:
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
250 g ricotty
200 g mielonych migdałów
80 g mąki, (50 g ryżowej, 30 g ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Do miski wkładamy: miękkie masło, cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, ricottę i krótko miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, mąki , proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny. Mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą stopniowo dodajemy do reszty składników. Delikatnie mieszamy. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Górę posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Ostatnie 20 min zmieniłam na góra -dół i przykryłam folią aluminiową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz