Pyszny,zwarty chleb ze strony olgasmile.pl
Składniki:
1 kg skrobi (mąki) ziemniaczanej
1 litr mleka
125 ml wody
160 ml mielonego siemienia lnianego
250 ml błonnika (babka płesznik 80% łupiny babki jajowatej 20%)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
około 70 g świeżych drożdży
Wykonanie:
W garnku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy drożdże i rozcieramy. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki chleba i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko z drożdżami. Intensywnie mieszamy. Na początku masa jest bardzo rzadka, po chwili robi się gęsta. Zostawiamy w misce przykrytej folią aluminiową i podziurawionej do wyrośnięcia i podwojenia objętości 40-60 minut. Po tym czasie przekładam masę do formy. Może to być forma na zapiekanki, żeliwny garnek lub okrągła forma silikonowa (u mnie). Zostawiamy go jeszcze na ok 20 minut pod przykryciem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy 2 godziny jednak po godzinie przykrywam chleb folią aluminiową aby skórka nie była zbyt twarda. Studzimy na kratce i dopiero zimny kroimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz