czwartek, 30 marca 2017
Bezglutenowy tort czekoladowo-bezowo-kajmakowy
Ciasto czekoladowe:
1 szkl. cukru
6 jaj
6 łyżek mąki (2 kukurydz, 2 ziemniaczane, 2 ryzowej)
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, ciągle miksując - żółtka. Mieszamy z mąkami, proszkiem i kakao. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia- sam spód (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) i pieczemy w 180 stopni C przez ok 35 minut. Jak bardzo dobrze wystygnie kroimy na dwa blaty.
Ciasto orzechowe:
3 białka
0,5 szkl. cukru
125 g. orzechów włoskich grubo posiekanych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąką i orzechami oraz miodem. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 30 minut.Nie może się przypiec. Powinien być kruchy i jasnozłoty. Jeśli brązowieje trzeba zmniejszyć temp.
Krem kajmakowy:
puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej (krówkowej)
100 g masła
Wykonanie:
Składniki kremu ucieramy dokładnie razem i przekładamy blaty.
Poncz:
1 łyżeczka bezglutenowej kawy zbożowej rozpuszczona w pół szklanki gorącej wody i odrobina cukru.
Układamy blat czekoladowy i ponczujemy go połową naszego ponczu, na to wykładamy 1/3 masy kajmakowej, następnie układamy blat orzechowo-bezowy i smarujemy go kolejną 1/3 masy. Na górę ostatni blat czekoladowy i reszta ponczu. Wkładamy zarówno tort jak i resztę masy do lodówki. Po kilku godzinach (najlepiej noc) smarujemy tort resztą masy i dekorujemy wg uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz