Składniki na ciasto czekoladowe:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąk:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
0,5 gorzkiej bezglutenowej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier, ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy mąki, proszek do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Delikatnie mieszamy.
Płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ciasto studzimy, odrywamy papier do pieczenia.
Przygotowujemy okrągłą formę - półkulę - u mnie durszlak. Wykładamy dokładnie folią aluminiową.
Ciasto czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki), wykładamy nimi dokładnie formę, jeden kawałek obok drugiego. Przycinamy do wymiarów formy.
Mus truskawkowy:
500 g mrożonych truskawek
sok z połowy małej cytryny
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Wykonanie:
Do garnka wsypujemy truskawki (bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewamy, mieszamy, do rozpuszczenia się cukru. Miksujemy na puree.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy z puree truskawkowym.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, dodajemy do niej do wystudzone puree, delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelewamy do formy, na ciasto czekoladowe. Na wierzch wykładamy resztę ciasta czekoladowego ściśle układając. Odstawiamy do lodówki na noc.
Polewa:
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej bezglutenowej czekolady
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na ok. 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu.
Schłodzoną bombę truskawkową wykładamy na paterę. Zdejmujemy folię aluminiową. Polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz