czwartek, 19 czerwca 2014
Bezglutenowe kotlety jaglane
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
6 dużych pieczarek
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka imbiru
szczypta kuminu
natka pietruszki
Wykonanie:
Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy curry i mielony kumin oraz imbir. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i utartą na grubej tarce marchew. Wszystko razem smażymy stale mieszając, aż marchewka zmięknie.Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąki, jajka i pokrojoną natkę i dokładnie wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formujemy burgery i układamy na papierze do pieczenia pokropionym olejem. Zapiekamy przez ok. 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kotleciki z kaszy jaglanej są bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńI smaczne :) polecam.
Usuń