czwartek, 19 czerwca 2014

Bezglutenowe kotlety jaglane


Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
 2 marchewki
 2 cebule
2 ząbki czosnku
6 dużych pieczarek
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka imbiru
szczypta kuminu
natka pietruszki

Wykonanie:

Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy curry i mielony kumin oraz imbir. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i utartą na grubej tarce marchew. Wszystko razem smażymy stale mieszając, aż marchewka zmięknie.Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąki, jajka i pokrojoną natkę i dokładnie wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formujemy burgery i układamy na papierze do pieczenia pokropionym olejem. Zapiekamy przez ok. 15 minut.

2 komentarze: