piątek, 11 listopada 2016

Bezglutenowa marynata do pieczonego mięsa

Składniki:
 
mięso na pieczeń ok 1-1,5 kg
1,5 łyżki soli morskiej
2 łyżki majeranku
2 ziarna jałowca
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cząbru

Wykonanie:

Mięso myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.

W moździerzu rozcieram przyprawy z olejem i czosnkiem. Pastą nacieramy mięso z każdej strony.

Mięso szczelnie owijamy folią spożywczą wkładamy do miski i odsatwiamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 2-3 dni.
Następnie mięso wkładamy do brytfanny i w przypadku wieprzowiny pieczemy (1 kg - 1 godzinę a wołowinę 1 kg - 2 godz.) pod przykryciem w temperaturze 200 stopni.
 
Po upieczeniu NIE OTWIERAMY pokrywki. Zostawiamy w piekarniku na minimum 1 godzinę aż odparuje. Dzięki temu mięso nie wyschnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz