środa, 22 maja 2013
Bezglutenowe ciasto Bounty
Składniki na biszkopt:
4 jajka
15 dkg cukru
11 dkg mąki bezglutenowej
3 dkg kakao czarnego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Składniki na masę kokosową:
1/2 litra mleka
1 biała czekolada
20 dag masła
30 dag wiórków kokosowych
1 łyżka cukru waniliowego
Polewa:
2 mleczne czekolady
mleko
Wykonanie:
Ciasto:
Ubijamy białka pod koniec dodając cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę bezglutenową, kakao i proszek do pieczenia bezglutenowy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach (termoobieg)
Gotujemy mleko z cukrem waniliowym, wsypujemy kokos i gotujemy do zgęstnienia ok.15 minut. Do gorącej masy wkładamy masło i czekoladę. Mieszamy, by wszystkie składniki się rozpuściły. Masę dobrze studzimy, by zgęstniała. Na początku będzie rzadka ale z czasem stanie się coraz gęściejsza.Jak całkiem ostygnie wykładamy ją na ciasto. Rozpuszczamy czekolady z dodatkiem 3 łyżek mleka na parze. Rozprowadzamy na cieście.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz