poniedziałek, 20 maja 2013

Bezglutenowe kulki mięsne na parze

Składniki:

0,5 kg mięsa cielęcego (można użyć drobiowego lub wieprzowego)
1 jajko
szczypiorek z cebulą
2 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub kleiku ryżowego

sól, pieprz
ryż 

ziele angielskie
liść laurowy

Wykonanie:
Ryż moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcedzamy i wysypujemy na płaski talerz. Mięso mielimy, dodajemy jajko, pokrojony drobno szczypiorek z cebulką, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny aby wszystko się przegryzło. Po tym czasie formujemy kulki, panierujemy je dokładnie w ryżu i układamy dość luźno w parowarze. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, nieco soli i parujemy przez 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz