0,5 kg mięsa cielęcego (można użyć drobiowego lub wieprzowego)
1 jajko
szczypiorek z cebulą
2 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub kleiku ryżowego
sól, pieprz
ryż
ziele angielskie
liść laurowy
Wykonanie:
Ryż moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie,
a następnie dobrze odcedzamy i wysypujemy na płaski talerz. Mięso mielimy, dodajemy
jajko, pokrojony drobno szczypiorek z cebulką, bułkę tartą i przyprawy.
Dobrze wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny aby wszystko się przegryzło. Po tym
czasie formujemy kulki, panierujemy je dokładnie w ryżu i układamy dość luźno w
parowarze. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, nieco soli i parujemy
przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz