poniedziałek, 24 lutego 2014
Bezglutenowy makowiec z jabłkami
Składniki:
0,5 kg maku
1 margaryna
5 jabłek tartych na grubej tarce
40 dkg cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
bakalie
10 jaj
Wykonanie:
Mak zalewamy wodą na kilka godzin (najlepiej na całą noc), następnego dnia gotujemy go do czasu aż rozciera się w palcach a następnie mielimy. Margarynę z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku. Dodajemy zmielony mak, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy starte jabłka, pianę z białek i bakalie. Lekko mieszamy. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w tem 190 stopni (góra-gół).
Udekorować polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz