wtorek, 22 kwietnia 2014

Bezglutenowe ciasto - leśny mech



Składniki:

450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 szklanki mąki bezglutenowej
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
5 jajek
4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy  i dobrze odsączamy na sicie. Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier a następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle miksując dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy go łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach  25x39cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch i drobno go kruszymy.

Przekładamy dowolną masą np masą budyniowo-kokosową

Na ciasto wykładamy masę, i posypujemy ją pokruszonym wcześniej ciastem. Ozdabiamy kulkami granatu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

  1. Wow, wygląda fenomenalnie, jaki piękny kolor! Robiłam już ciasta marchewkowe, z cukinii i buraków, czas na szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy uda się z mąką lub skrobia kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomieszałabym mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą jeśli masz to jeszcze ryżową czy gryczaną. Im więcej mąk tym lepiej. Z samą kukurydzianą nie próbowałam.

      Usuń