sobota, 4 października 2014

Bezglutenowy pieróg biłgorajski


Składniki:

1/2 kg obranych ziemniaków
250 g białego sera
2 woreczki (200g) kaszy gryczanej (u mnie biała)
2 cebule
olej
sól,
pieprz,
mięta,
jajko do posmarowania


 Wykonanie:

Ziemniaki i kaszę gotujemy. Drobno pokrojone cebule smażymy na złoto na oleju. Mieszamy dokładnie ziemniaki, kaszę, ser, cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i miętą. Przekładamy do formy ( duża keksówka) wyłożonej 2/3 kruchego ciasta bezglutenowego (wylepiamy spód i brzegi). Wyrównujemy z wierzchu i przykrywamy resztą ciasta. Nacinamy ciasto z góry aby nie popękało i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach (góra - dół) około 1,5 godz. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia na minimum pół godziny. Odwracamy formę - ciasto samo "wypada". Im jest chłodniejsze tym lepiej się kroi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz