środa, 26 listopada 2014

Bezglutenowy pleśniak




Składniki:

200 g masła
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
3 szklanki mąki 

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki ryżowej 
  • 0,5 szklanki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki + 2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
słoik dżemu porzeczkowego


Wykonanie:


Zimne masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. Szybko zagniatamy. Ciasto jest bardzo kruche i sypkie. Dzielimy ciasto na 3 części (1 na spód, 1 ciemna na środek i mała na górę) , do jednej z nich dodajemy kakao. Formujemy 3 kule i wkładamy do lodówki do stwardnienia (ok. 15 -20 min).
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Formę (21 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto ścieramy na dużych oczkach tarki na dno formy. Podpiekamy przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podpieczony spód smarujemy grubą warstwą dżemu. Na dżem ścieramy ciemną część ciasta posypujemy orzechami włoskimi i wykładamy pianę z białek.
Na wierzch ścieramy ostatnią, jasną część ciasta. (u mnie zostało trochę ciemnego ciasta więc góra jest mieszana). Pieczemy 45 minut w temperaturze 180ºC (góra-dół).





4 komentarze:

  1. pleśniak to ciasto z mojego rodzinnego domu, super przepis! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest łatwe, okiełznam swoja fantazję, dodam wszystkie składniki tak jak w przepisie i do tego we wskazanych proporcjach - a cooooo :) i zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest szansa, ze Twe oko nie zawiesi sie na innym przepisie i nie dodasz np cebulki hihi daj znać jak wyszlo :)

      Usuń