piątek, 30 stycznia 2015

Bezglutenowe kotlety brokułowo-ryżowe


Składniki:

szklanka ryżu (suchego)
brokuł (500 g)
szklanka startego na grubych oczkach sera żółtego
2 jajka
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki ziaren (1,5 łyżki sezamu 1,5 łyżki pestek słonecznika)
sól, ostra papryka i pieprz

Wykonanie:

Gotujemy ryż w 2 szklankach wody ok. 15 min. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie 10 min. Wszystkie składniki mieszamy i bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.  Formujemy kotlety i wykładamy na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temp. 200 stopni (góra-dół).

Podajemy z  sosem czosnkowym.

2 komentarze: