Ciasto biszkoptowe:
4jajka
90 g mąki bezglutenowej
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
35 g czarnego kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
100 g bez
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
2,5 łyżeczki żelatyny
1\4 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać mąkę,proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
Krem kajmakowo -bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz