Biszkopt czekoladowy:
7 jajek
30 dag cukru
22 dag mąki bezglutenowej
3 dag kakao czarnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Krem:
1 litr śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
1 słoiczek konfitury wiśniowe
1 słoik drylowanych wiśni w kompocie
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki
wrzątku
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier a
następnie żółtka. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mąkę+kakao+proszek do
pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdą cześć osobno w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Około 15 min w temp.170-180 stopni
(termoobieg).
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy do smaku cukier
puder. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną w 1/3 szklanki żelatynę (lekko
przestudzona). Mieszamy dokładnie.
Wykonanie:
Na paterze kładziemy pierwszy krążek ciasta i łyżeczką
dokładnie nasączamy go kompotem z wiśni (można dodać wiśniowki-ja nie dałam).
Następnie smarujemy konfiturą wiśniową. Kładziemy następny krążek ciasta
nasączamy kompotem i smarujemy warstwę bitej śmietany (około połowę) w którą
wciskamy wiśnie (3/4 słoiczka). Następny krążek nasączamy kompotem, górę i boki
dekorujemy pozostałą śmietaną oraz resztą wiśni ewentualnie wiorkami
czekaladowymi wg uznania. Zostawiamy, najlepiej na noc, w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz