poniedziałek, 13 maja 2013

Bezglutenowy tort Szwardzwaldzki

 



Biszkopt czekoladowy:
7 jajek
30 dag cukru
22 dag mąki bezglutenowej
3 dag kakao czarnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Krem:
1 litr śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
1 słoiczek konfitury wiśniowe
1 słoik drylowanych wiśni w kompocie
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mąkę+kakao+proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdą cześć osobno w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Około 15 min w temp.170-180 stopni (termoobieg). 

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy do smaku cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną w 1/3 szklanki żelatynę (lekko przestudzona). Mieszamy dokładnie.

Wykonanie:
Na paterze kładziemy pierwszy krążek ciasta i łyżeczką dokładnie nasączamy go kompotem z wiśni (można dodać wiśniowki-ja nie dałam). Następnie smarujemy konfiturą wiśniową. Kładziemy następny krążek ciasta nasączamy kompotem i smarujemy warstwę bitej śmietany (około połowę) w którą wciskamy wiśnie (3/4 słoiczka). Następny krążek nasączamy kompotem, górę i boki dekorujemy pozostałą śmietaną oraz resztą wiśni ewentualnie wiorkami czekaladowymi wg uznania. Zostawiamy, najlepiej na noc, w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz