środa, 15 maja 2013

Bezglutenowa nutella



Składniki:

2 czekolady gorzkie bezglutenowe (po 90g)
100g orzechów laskowych
Puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki miodu

Wykonanie:

Orzechy prażymy na gorącej patelni, mieszając. Następnie zawijamy je w ściereczkę kuchenną i pocieramy aż zejdzie skóra (która nadaje gorzki smak).
Orzechy ucieramy w malakserze aż staną się oleiste i gęste.
Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do mleka. Razem z miodem podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Ciepłą masę wlewamy do orzechów i jeszcze chwilę ucieramy malakserem do połączenia się składników. Nutellę przelewamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia. Otwartą nutellę przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz