Składniki:
200 g miodu
200 g cukru
600 g mąki bezglutenowej
trochę mąki gryczanej (lub innej bezglutenowej do posypywania)
50 g margaryny
2 opakowania przyprawy do piernika (bez glutenu)
szczypta soli
5 g sody oczyszczonej
1/3 szklanki mleka
1 jajko
Przygotowanie:
Miód, cukier, margarynę, przyprawę do piernika i sól mieszamy i podgrzewamy , aż cukier się roztopi, nie gotujemy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy przestudzony miód z dodatkami, dodajemy jajko i mleko z sodą. Zagniatamy ciasto. Dość luźne ciasto posypujemy mąką ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki na noc. Ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odległości między ciastkami. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz