Składniki:
Podwójna porcja bezglutenowego budyniu waniliowego
25 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej
1 szklanka maki ziemniaczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4 jajka
3-4 duże jabłka
Wykonanie:
Blachę 25 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia.Najpierw gotujemy budyń z podwójnej porcji. Ugotowany budyń przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Do utartej masy dodajemy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia bezglutenowym.
2/3 ciasta
wykładamy na blachę. Na to układamy jabłka pokrojone w bardzo
cienkie plastry. Jabłka układamy szczelnie na cieście.Na to
wylewamy ugotowany, jeszcze ciepły budyń. Na budyniu układamy warstwę pozostałego ciasta najlepiej łyżeczką i delikatnie rozmazujemy.
Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (termoobieg).
Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (termoobieg).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz