niedziela, 19 maja 2013

Bezglutenowe przyprawy - gyros

Składniki:

3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Marynata:
 
Mieszamy 2 łyżeczki przyprawy, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i sól do smaku. Pokrojone mięso marynujemy co najmniej 30 min w przypadku drobiu i 1 godz. w przypadku wieprzowiny.
( proporcje na 2 filety z całej piersi kurczaka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz