czwartek, 5 grudnia 2013

Bezglutenowy pasztet z pestek dyni i kaszy gryczanej


Składniki:

2 cebule
2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka sezamu
2 duże ziemniaki
2 jajka
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej białej
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa, olej


Wykonanie:

Gotujemy i studzimy ziemniaki i kaszę. Cebule kroimy, dusimy na oleju, dodajemy zmielone pestki dyni i sezamu, mieszamy. Przepuszczamy przez maszynkę ziemniaki, kaszę, uduszoną cebulę oraz zmielone pestki dyni i sezamu. Dodajemy sól, słodką paprykę i pieprz oraz 3 łyżki oleju, wyrabiamy masę. Dodajemy jajka. Wykładamy do formy (mała keksówka - u mnie silikonowa), pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (termoobieg).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz