poniedziałek, 17 lutego 2014
Bezglutenowa tarta kajmakowa
Składniki ciasto:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła
1 żółtko
szczypta soli
3-5 łyżki wody
Składniki masa:
1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
4-5 białek
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 krople octu winnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem dodając w razie potrzeby wodę. Wyklejamy ciastem formę do tarty i wkładamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Jak piekarnik się rozgrzeje do 190 stopni pieczemy ciasto 20 min (góra-dół). Ubijamy białka, pod koniec dodając kolejno: cukier i ubijamy a później ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie kajmak oraz pianę z białek. Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut aż piana się zarumieni. Czekamy aż dobrze wystygnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz