wtorek, 18 lutego 2014
Bezglutenowy chleb I
Składniki:
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki letniej wody
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka syropu z agawy
1,5 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
ziarno do obsypania chleba (u mnie siemię lniane i pestki dyni)
Do miski wsypujemy kaszę, wlewamy wodę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę gryczaną i ryżową i mieszamy.
Do drugiej większej miski kruszymy drożdże i rozcieramy je z syropem z agawy, następnie wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wymieszane mąki, masło, pół szklanki wody i sól - mieszamy wszystko łyżką. Odstawiamy do podwojenia objętości (30 minut).
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem małej keksówki.
Chleb spryskujemy wodą i posypujemy ziarnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Gdy chleb wyrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut (góra-dół).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz