środa, 12 lutego 2014

Bezglutenowa tarta z pieczarkami



Kruche ciasto:

100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła
1 zółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:

Mąki, sól, masło i żółtko zagniatamy w misce. W razie potrzeby dodajemy wodę. Wyklejamy ciastem formę do tarty i odkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra-dół). Pieczemy 20 minut.

Składniki:

30 dag pieczarek
sól, pieprz
oliwa
natka pietruszki

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, kroimy i wrzucamy na patelnie wraz z olejem. Smażymy około 10 minut na dość gorącej płycie, mieszając. Pod koniec solimy i posypujemy natką pietruszki. 

Masa jajeczna:

3 jajka
3-4 łyżki śmietany
sól do smaku

Mieszamy wszystkie składniki.

Na upieczone ciasto układamy pieczarki i zalewamy masą jajeczna. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 20 minut. (góra - dół). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut. Po tym czasie można kroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz