czwartek, 27 lutego 2014
Bezglutenowe faworki (pieczone)
Składniki:
3 szklanki mąki bezglutenowej
5 żółtek
6 łyżek śmietany (np. 18%)
1/2 kostki stopionego i schłodzonego masła
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy.Ciasto owijamy folią i chłodzimy 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy prostokątne paski szerokości około 2 cm, nacinamy na środku i przewlekamy jeden koniec przez otwór. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz