sobota, 22 lutego 2014

Bezglutenowy chleb II

Składniki:

0,5 kg mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży suszonych dr Oetkera lub 12-14 g świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek
750 ml ciepłej wody



Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy, ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki i pieczemy 1 godz. nie zaglądając w temp. 180 st. C (termoobieg). Po wyjęciu wierzch chleba smarujemy lekko olejem i pozostawiamy do ostygnięcia.


4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis bo mi wychodzą bezglutenowe ceglaste gnioty :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, zwłaszcza świeży jest pyszny.

      Usuń
  2. Upiekłam dziś jest przepyszny ,dziękuje za przepis :) będę tu stałym gosciem :)

    OdpowiedzUsuń