Składniki:
0,5 kg mąki gryczanej
1 szklanka mąki
ryżowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży
suszonych dr Oetkera lub 12-14 g świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek
750
ml ciepłej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy, ciasto pozostawiamy
do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki i pieczemy 1
godz. nie zaglądając w temp. 180 st. C (termoobieg). Po wyjęciu wierzch chleba smarujemy lekko olejem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis bo mi wychodzą bezglutenowe ceglaste gnioty :/
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, zwłaszcza świeży jest pyszny.
UsuńUpiekłam dziś jest przepyszny ,dziękuje za przepis :) będę tu stałym gosciem :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) i zapraszam.
Usuń