wtorek, 30 września 2014

Bezglutenowa tarta makowo-bananowa

 źródło przepisu

Składniki

nadzienie:
6 dużych, dojrzałych bananów
1 szklanka maku mielonego
1 szklanka mleka
2 łyżki syropu z agawy (miodu)
łyżeczka cukru waniliowego

ciasto kruche
130 g mąki gryczanej
130 g mąki ryżowej
65 g mąki kukurydzianej
1 żółtko (duże)
1 kostka masła (200g)
szczypta soli


lukier: 2-3 łyżki cukru pudru + trochę wody

Wykonanie:

Mleko gotujemy z syropem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wsypujemy mak i cały czas mieszając gotujemy (ok 5 min). Banany obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z makiem.

Wyrabiamy ciasto. Bierzemy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do tarty (nie trzeba jej natłuszczać, bo ciasto jest tłuste). Na wierzch wykładamy banany z makiem. Ugniatamy je trochę łyżką, żeby wierzch tej masy był płaski i nie było szczelin. Rozwałkowujemy drugą część ciasta (najłatwiej wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej), kładziemy na masę. Zlepiamy brzegi obu części ciasta i lekko zawijamy do środka. Robimy małe nacięcia na całej powierzchni ciasta, żeby uchodziło nimi powietrze.

Pieczemy ciasto przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Jak trochę przestygnie, dekorujemy wierzch ciasta. Mieszamy cukier puder z odrobiną wody i rozsmarowujemy pędzelkiem na powierzchni ciasta.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje świetnie. Chwilowo jest moją faworytką wśród tart:)

      Usuń
  2. Od jakiegoś czasu widzę pyszne przepisy na tartę, ale tak się ten spod boje w wersji bezglutenowej zrobić. Musze spisać przepis na ciasto i podjąć wyzwanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to bardzo fajny przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej. Trzeba po upieczeniu odczekać ok 15-20 min bo ciasto jest bardzo kruche ale po lekkim ostygnięciu oraz zimne kroi się świetnie. Wypróbuj koniecznie :)

      Usuń