źródło przepisu
Składniki
nadzienie:
6 dużych, dojrzałych bananów
1 szklanka maku mielonego
1 szklanka mleka
2 łyżki syropu z agawy (miodu)
łyżeczka cukru waniliowego
ciasto kruche
130 g mąki gryczanej
130 g mąki ryżowej
65 g mąki kukurydzianej
1 żółtko (duże)
1 kostka masła (200g)
szczypta soli
lukier: 2-3 łyżki cukru pudru + trochę wody
Wykonanie:
Mleko
gotujemy z syropem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wsypujemy
mak i cały czas mieszając gotujemy (ok 5 min). Banany obieramy, kroimy w
kostkę i mieszamy z makiem.
Wyrabiamy ciasto. Bierzemy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy nią formę
do tarty (nie trzeba jej natłuszczać, bo ciasto jest tłuste). Na wierzch
wykładamy banany z makiem. Ugniatamy je trochę łyżką, żeby wierzch tej
masy był płaski i nie było szczelin. Rozwałkowujemy drugą część ciasta (najłatwiej wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej),
kładziemy na masę. Zlepiamy brzegi obu części ciasta i lekko zawijamy do
środka. Robimy małe nacięcia na całej powierzchni ciasta, żeby
uchodziło nimi powietrze.
Pieczemy ciasto przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jak
trochę przestygnie, dekorujemy wierzch ciasta. Mieszamy cukier puder z
odrobiną wody i rozsmarowujemy pędzelkiem na powierzchni ciasta.
wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje świetnie. Chwilowo jest moją faworytką wśród tart:)
UsuńOd jakiegoś czasu widzę pyszne przepisy na tartę, ale tak się ten spod boje w wersji bezglutenowej zrobić. Musze spisać przepis na ciasto i podjąć wyzwanie.
OdpowiedzUsuńJest to bardzo fajny przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej. Trzeba po upieczeniu odczekać ok 15-20 min bo ciasto jest bardzo kruche ale po lekkim ostygnięciu oraz zimne kroi się świetnie. Wypróbuj koniecznie :)
Usuń