sobota, 13 września 2014
Bezglutenowy marchewkowiec
Składniki:
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju
4 jajka, roztrzepane
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
szklanka startego jabłka
2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchew, orzechy i jabłko. Mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 40 minut (gora-dół) lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz