czwartek, 11 września 2014

Bezglutenowe kluski jaglane

Składniki:

1,5 szklanki kaszy jaglanej
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka masła


Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w 3 szklankach wody.  Dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, masło i sól. Pietruszkę siekamy. Po 15 minutach od zagotowania zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekaną pietruszkę. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ostygnie. Formujemy kulki.
Gotowe kluski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut. Podajemy z sosem.

2 komentarze:

  1. bardzo fajne, też często robię- rewelacyjnie komponują się z zupami krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl z tymi zupami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń