Składniki:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka masła
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w 3 szklankach wody. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, masło i sól. Pietruszkę siekamy. Po 15 minutach od zagotowania zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekaną pietruszkę. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ostygnie. Formujemy kulki.
Gotowe
kluski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20
minut. Podajemy z sosem.
bardzo fajne, też często robię- rewelacyjnie komponują się z zupami krem :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl z tymi zupami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń