czwartek, 27 listopada 2014

Bezglutenowe pierogi ziemniaczane - pieczone


Składniki:

350 g mąki (175 g ryżowej i 175 g gryczanej)
1 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 jajka
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe mielimy lub przeciskamy przez prasę. Do masy dodajemy mąki, jaja, oliwę oraz sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypując mąką gryczaną. Wycinamy spore koła nakładamy farsz i zlepiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (termoobieg) Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pierogi układamy na blasze, (ja posmarowałam je  roztrzepanym jajkiem) i pieczemy około 20 minut.

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie jałam ale słyszałam o nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To przepis na sam farsz,tak? A ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest przepis na ciasto bezglutenowe na pierogi pieczone. Farsz wg uznania :)

    OdpowiedzUsuń