sobota, 17 stycznia 2015

Bezglutenowa granola



Składniki:

450 g płatków (400g owsianych bezglutenowych, 25 g płatków ryżowych, 25g gryczanych)
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki ziaren sezamu (jasnego)
0,5 szklanki orzechów
1 jabłko starte na tarce
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 szklanka daktyli
szczypta soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
rodzynki, żurawina, inne owoce suszone


Wykonanie:


Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie daktyle i 3/4 szklanki wody z zalanych daktyli miksujemy na gładką masę. Dodajemy obrane ze skórki jabłko i też miksujemy. 
Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/matą silikonową.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) około 35- 40 minut, mieszamy w trakcie pieczenia kilka razy. Po wystudzeniu mieszamy z suszonymi owocami. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


4 komentarze:

  1. Nigdy nie dodawałam do granoli imbiru, ale to może być bardzo ciekawy smak... Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczna - chrupiąca, jabłkowo-imbirowa. Spróbuj, polecam.

      Usuń
  2. uwielbiam taką domową granolę! można w niej zawrzeć ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń