piątek, 16 stycznia 2015

Bezglutenowe bułki



Składniki:

500 g mieszanki mąk bezglutenowych (100g mąki kukurydzianej, 50g mąki ziemniaczanej, 200g mąki ryżowej, 150g mąki gryczanej)
300 ml wody mineralnej gazowanej
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
60 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
trochę oleju

Wykonanie:

Mieszamy mąki ze wszystkimi składnikami. Wyrabiamy gęste ciasto do połączenia składników. Blachę do pieczenia wykładamy matą silikonową lub papierem. Masę dzielimy na osiem porcji. Formujemy bułki. Układamy na blasze zachowując odstęp - bułki trochę urosną. Bułki nacinamy na krzyż ostrym nożem i smarujemy lekko olejem. Nakrywamy miską lub drugą blachą i zostawiamy bułki do wyrośnięcia na ok 45 minut. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Studzimy na kratce.

3 komentarze:

  1. Czy mogę nie używać mąki ryżowej? A zamiast tego użyć więcej jednej z wymienionych?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę nie używać mąki ryżowej? A zamiast tego użyć więcej którejś z wymienionych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z innymi rodzajami mąk. Zwiększyłabym ilość gryczanej i kukurydzianej.

      Usuń