czwartek, 15 stycznia 2015

Bezglutenowa zupa z soczewicy

Składniki:

włoszczyzna
1,5 szklanki zielonej soczewicy
pęczek pietruszki
cebula
ziemniaki
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
olej

Wykonanie:

Włoszczyznę kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min, następnie dodajemy soczewice i nadal gotujemy do miękkości ok 30 min. Cebulę kroimy i smażymy na oleju, dodając papryki, imbir i na samym końcu czosnek. Podsmażoną cebulę dodajemy do miękkiej już soczewicy, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz