czwartek, 15 stycznia 2015

Bezglutenowa masa makowa


Składniki:

30 dkg maku
1/2 kostki margaryny/masła
1 szklanka cukru
1 duża łyżka miodu
2 jajka
aromat migdałowy
rodzynki,orzechy ( jak się lubi - ale może być bez bakalii )

Wykonanie:

Dzień wcześniej mak płuczemy,  zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu 45 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce . Następnego dnia odcedzamy i przekręcamy dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Dwa całe jajka wybijamy do miseczki. Margarynę roztapiamy w dość dużym garnku dodajemy mak , miód,
cukier,aromat (do smaku), rodzynki i orzechy. Prażymy na małym ogniu 10 minut cały czas mieszając by się nie przypalił. (ja to robię drewnianą pałką) Po 10 minutach odstawiamy z pieca, szybko wlewamy dwa jajka ciągle szybko mieszając żeby się nie " ścięły " . Gorącym makiem zaraz przekładamy ciasto.

1 komentarz: