środa, 14 stycznia 2015

Bezglutenowe flaki z boczniaków



Składniki:

500 g boczniaków
1 pietruszka  
2 marchewki 
1/2 selera 
1 cebula   
2 liście laurowe 
3 ziela angielskie   
1/2 łyżeczki imbiru  
1/2 łyżeczki gałki  muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku   
2 litry wody 
2 łyżeczki bezglutenowej vegety
sól i czarny pieprz  
kilka łyżek oleju

Wykonanie:

Boczniaki czyścimy, kroimy w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pokrojone korzenie. Chwilę dusimy i dodajemy boczniaki wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusimy ok 15-20 minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz wodę z vegetą. Gotujemy pod przykryciem kolejne 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Można też zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki bezglutenowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz