wtorek, 10 lutego 2015

Bezglutenowe falafele


Składniki:

300 g suchej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia (rzepakowy)

Wykonanie:

Dzień wcześniej ciecierzycę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą i czosnkiem . Do masy dodajemy pozostałe składniki (przyprawy mielimy) bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (na grubość 2 - 3 cm) Formujemy małe kotleciki dobrze je dociskając. Pieczemy po 3 minuty z każdej strony. Suszymy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z ze świeżymi warzywami i pysznym sosem.

(Przepis ze strony Jadłonomia z drobnymi modyfikacjami)

1 komentarz:

  1. baaaardzo szybko znikaja;) sa naprawde wysmienite czesto goszcza na naszym stole:)

    OdpowiedzUsuń