niedziela, 15 marca 2015

Bezglutenowy sernik z batatami


Wilgotny, pyszny sernik o delikatnie pomarańczowym kolorze. Bataty można zastąpić ziemniakami ale nie będzie miał już tej pięknej barwy. Naturalnie bezglutenowy. Nasz ulubiony.
U mnie dość niski bo mam dużą tortownicę (27 cm) w mniejszej (23 cm) wyjdzie wyższy.

Składniki:

750 g twarogu tłustego przeciśniętego przez praskę
300 g ugotowanych,przeciśniętych przez praskę batatów (u mnie był to jeden batat ugotowany w całości ok 25 minut a następnie obrany ze skórki i przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki masła
 4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:

Żółtka utrzeć ucieramy z cukrem na puszystą masę; dodajemy masło ciągle ucierając. Następnie do misy miksera dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg i bataty i ucieramy ok. minutę na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej razem ze skórką pomarańczową, delikatnie wymieszać. Całość przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg)  przez ok. godzinę.  Dobrze schłodzić.

1 komentarz: