Wilgotny, pyszny sernik o delikatnie pomarańczowym kolorze. Bataty można zastąpić ziemniakami ale nie będzie miał już tej pięknej barwy. Naturalnie bezglutenowy. Nasz ulubiony.
U mnie dość niski bo mam dużą tortownicę (27 cm) w mniejszej (23 cm) wyjdzie wyższy.
Składniki:
750 g twarogu tłustego przeciśniętego przez praskę
300 g ugotowanych,przeciśniętych przez praskę batatów (u mnie był to jeden batat ugotowany w całości ok 25 minut a następnie obrany ze skórki i przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Żółtka utrzeć ucieramy z cukrem na puszystą masę;
dodajemy masło ciągle ucierając. Następnie do misy miksera dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg i bataty i ucieramy ok. minutę na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej razem ze skórką
pomarańczową, delikatnie wymieszać. Całość przelewamy do wyłożonej papierem
tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez ok. godzinę. Dobrze schłodzić.
Mmm, podoba mi się pomysł z dodatkiem batatów :)
OdpowiedzUsuń