poniedziałek, 9 marca 2015

Bezglutenowa zupa marchewkowa




Składniki:

8 marchewek
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki papryki chilli

pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki kolendry
sól
800 ml bulionu warzywnego
śmietana
natka pietruszki
olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, marchewkę  drobno kroimy. W dużym garnku, na oleju podsmażamy cebulę, chilli, imbir, kolendrę i kmin Po chwili dodajemy czosnek. Smażymy na wolnym ogniu ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Blanszujemy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy aż marchewka zmięknienie. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Zupę studzimy i miksujemy blenderem. Podajemy ze kleksem śmietany i natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz