czwartek, 5 marca 2015

Bezglutenowy sos chilli


Składniki:

1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczka suszonej papryczki chilli
3/4 szklanki cukru
100 ml octu
250 ml wody
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Przekrawamy papryczkę i wykrawamy białe części ze środka, pozostawiając pestki. Pokrojoną papryczkę, nasiona i czosnek umieszczamy w blenderze i siekamy przez chwilę. Następnie przenosimy do garnka, zalewamy wodą, octem, dodajemy cukier i sól oraz chilli w proszku i gotujemy kilka minut. W tym czasie w szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżkami wody i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z pieca i mieszamy, aż lekko zgęstnieję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz