czwartek, 28 maja 2015

Bezglutenowa rolada biszkoptowa z galaretką


 
Składniki na ciasto:
3 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2,5 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 galaretka rozpuszczona w 400 ml gorącej wody
ewentualnie owoce
 
Wykonanie:
 
Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dosypujemy partiami cukier czas miksując. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i miksujemy tylko do wymieszania skłądników. Blachę (dużą, płaską, piekarnikową) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy około 7- 8 minut w temperaturze 190 stopni.
Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem i przekłdamy na nią upieczoną, gorące ciasto natychmiast zdejmując papier. Następnie zwijamy ciasto wraz ze ścierką w roladę i czekamy aż ostygnie. Kiedy galaretka będzie już gęstawa (nie może być płynna) wykładamy na delikatnie rozłożone ciasto i zwijamy. Wkłądamy na min 2 godziny do lodówki. Można do galaretki dodać owoce.
 
 
Przepis znalazłam tutaj i lekko zmodyfikowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz