środa, 27 maja 2015

Bezglutenowy kopiec kreta

Składniki na ciasto:

Składniki na czekoladowe ciasto:

3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju rzepakowego
1 i 1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
60 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Wykonanie:

W naczyniu mieszmy jajka, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia.
W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Mieszamy zawartość obu misek.
Tortownicę o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.

Z wystudzonego ciasta odcinamy górę i kruszymy.

Składniki na masę:

7 bananów
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
90 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Wykonanie:

Obrane banany skropić sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na cieście czekoladowym. Ubijamy śmietanę pod koniec dodając cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na banany. Formujemy kopiec. Przykrywamy okruchami ciasta, delikatnie dociskając.



1 komentarz: