czwartek, 10 września 2015

Bezglutenowe muffiny czekoladowo-jabłkowe


Składniki:

pół szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
3 jajka
100 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
3 łyżki kakao
2/3 szklanki mleka kokosowego
3 jabłka
    
Wykonanie:

Mąki, proszek, kakao, cukier - mieszamy w jednej misce.

Olej, jajka, mleko, tarte na grubej tarce jabłko - mieszamy w drugiej.

Łączymy zawartość obu misek. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC przez 23 minuty (góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz