wtorek, 8 grudnia 2015

Bezglutenowy ajvar

Składniki:

2 duże bakłażany
5 czerwonych papryk
1/2 łyżeczki chilli
4 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
sól
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Papryki kroimy na pół wzdłuż, pozbawiamy pestek i białych części i układamy na papierze do pieczenia skórką do góry. Bakłażany przekrawamy wzdłuż i układamy obok papryk. Czosnek pieczemy w skórce najlepiej schowany pod paprykami..Wszystko lekko skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 190 stopni na około 40 minut. Upieczone papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Bakłażan wydrążamy łyżką. Paprykę i czosnek obieramy ze skóry i razem z pozostałymi składnikami blenderujemy na gładki sos. Pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz